Inspiration

Havsdrakarnas hus

Publicerades den 1 mars 2016

Havsdrakarnas Hus i Bromölla invigdes 2012 och är väl värt ett besök. I vänthallen vid tågstationen finns en utställning som visar upp ett smakprov på den mängd fossil som hittas i området och ger en inblick i hur livet här såg ut för 80 miljoner år sedan. Man kan nu även boka in sig för en fossiljakt med fyndgaranti strax utanför Bromölla.

I samverkan med ideella föreningar och entreprenörer inom turistnäringen byggdes Havsdrakarnas Hus, ett modernt och attraktivt fossilcentrum strategiskt beläget vid järnvägsstationen. Huset rymmer en utställning av fossila fynd och är inrett med lokalt producerade montrar och teknologi. En fältstation på Åsenområdet iordningställdes för fossiljakter/fältarbete. I projektet framtogs också marknadsföringsmaterial och underlag för föredrag, visningar och presentationer.

Projektet skapade ett välbesökt och tillgängligt turistmål och lärocenter; utställningen är öppen för alla gratis under dagtid. Turister, skolklasser med fler bidrog till summan 101 500 besökare under de första 18 månaderna.

Vilka genomförde projektet?

Bromölla kommun, Fossilforum, föreningen Humleslingans medlemmar, Iföverkens Industrimuseum och Wetlandi i samarbete med Lunds Universitet.

Projektägare: Bromölla kommun
Projektperiod: Mars 2012 – oktober 2014
Journalnummer: 2012-2172
Geografiskt område: Bromölla kommun
Totalt stödbelopp: 449 005 kr
Ideellt arbete: 289 625 kr
Privat finansiering: 0 kr
Temaområde: Uppleva & besöka

Dela: