Aktiviteter

Här stärks lokaljournalistiken

Publicerades den 28 januari 2017

Lördagen den 21 januari arrangerade leaderprojektet Reportrar i landsbygdens tjänst en utbildning för sina nya lokalkorrespondenter. Det nygamla konceptet hoppas projektledare Lukas Ernryd ska förstärka tidningens kontakt med byarna i Kristianstad kommun.

– Förr hade vi på tidningen radskrivare ute i bygderna, berättar Lukas Ernryd, som utöver att vara projektledare även är reporter och krönikör för Kristianstadsbladet. Varför vi slutade? Vi drabbades nog av högfärd.

Projektet beviljades stöd under våren. Själva satsningen startade i höstas då Kristianstadsbladet arrangerade öppna möten för att informera om projektet och hitta personer intresserade av att bli lokalkorrespondent. Sedan dess har flera sidor med artiklar skrivna av de nya lokalkorrarna publicerats i tidningen och en ny digital sida öppnats på Kristianstadsbladets webbplats.

Dagens heldagsutbildning ger en fördjupning i vad en nyhet är. Ola Isaksson, från journalistutbildningen vid Lunds Universitet, får ta emot många nyfikna frågor från deltagarna om bland annat vinkel av nyheter, nyhetsetik och praktiskt tillvägagångssätt.

Varför vill man bli lokalkorre? frågar jag flera deltagare under lunchen. Svaret är entydigt: för att det är så kul! Entusiasmen är slående och sätter sin positiva prägel också på de nya möten dagen innebär. De geografiska avstånden mellan de representerade bygderna är ganska långa och de flesta deltagarna har inte träffats tidigare. Ändå hittas gemensamma nämnare fort och nyhetsuppslag vägs mot varandra.

– Jag är överväldigad! utbrister Lukas, efter utbildningen. Det här blir så bra.

Besök webbplatsen för Lokalkorrarna: http://www.kristianstadsbladet.se/lokalkorrespondenterna/

Läs om projektet Reportrar i landsbygdens tjänst

Dela: