Nyheter

Vildmarksknep i Immeln

Publicerades den 14 maj 2017

Outcraft i Immeln slår ett slag för friluftsliv för hela familjen. Helgens festival var startskottet för återkommande friluftsfestivaler.

Solen sken men vindarna kylde på lördagen, då andra dagen av Outcraft Family Weekend gick av stapeln vid Immelns Kanotcenter. Många naturtörstande danskar hade hittat dit.

Ett trettiotal tält i varierande form prydde gröningen intill sjön och friluftsklädda människor i olika åldrar strosade omkring mellan olika aktiviteter i lägret.

David från malmöbaserade företaget Light my Fire undervisade i konsten att göra upp eld och laga mat i naturen. En bit därifrån bänkade sig en förväntansfull liten skara i en tältkåta för att lyssna på Lars Fält, överlevnadsexpert av rang och författare och dagens centrala programpunkt. I sin föreläsning gav Lars exempel på hur lätt vi kan klara oss med det som finns i naturen.

– Hittar du en stor myrstack en kall natt, är det bara att krypa ner i den för att överleva kylan men myrsyran gör förstås att du inte luktar så gott dagen efter.

Lars berättade om knep han hört talas om under sina många vistelser hos naturfolk, hos samer, inuiter och indianer. Barnen där lärde honom hur han kan röra sig i skogen utan att höras.

– Som morfar uppmanar jag er att ta barnen ut i naturen, fortsatte Lars. Ni behöver inte göra så mycket, barnen leder med sin nyfikenhet. Men presentera inte färdiga planer för dagen, då dövas lusten direkt. De vill ha ovissheten och spänningen.

– I vildmarken finns det gott om mat. Inga invecklade recept behövs. En nyfiskad lax förbereds bäst genom att lägga den hel i frysen i ett dygn. Tinad sätts den fram på bordet med kniv och gaffel. Absolut bästa sushin.

 

Text och bild: Yvonne Kievad

Aktiviteterna har genomförts inom ramen för leaderprojektet Nordic Outcraft Festival och Vildmarksbyn.

 

Dela: