Aktiviteter

Bzzzt….ett historiskt stopp

Publicerades den 24 oktober 2018

Jag kan ingenting om medeltiden! säger Louice Bodin och strålar. Det är det som är så häftigt med själva leaderprojektet för jag lär mig något nytt varje dag.

Brittsommaren är nästan överväldigande ljus när jag träffar Louice Bodin, verksamhetsledare för Platsorganisation Åhus och även projektledare för Medeltida Åhus. I början av året beviljades leaderprojektet av LAG, och ända sedan Jordbruksverket gav det formella beskedet i somras råder full aktivitet.

– Vi ska se till att besökarna som kommer till Åhus får en bättre bild av hur medeltiden såg ut, förklarar Louice. Det gör vi genom ett skyltprogram, där vi ser till att det finns bra skyltar på strategiska platser. Sedan kommer vi att göra en rutt att gå för sevärdheter och utveckla en app om det medeltida Åhus.

Det är många parter involverade i projektet redan. Kristianstad kommun, Regionmuseet och St Annas Gille, lokala företag och engagerade privatpersoner ingår i den inre projektorganisationen. Nu väntar snart det första intressentmötet då allmänheten bjuds in att göra inspel.

– Det är ju det som är så häftigt, och själva meningen med Leader, att det ska vara samverkan mellan olika grupper. Vi behöver varandra för alla sitter på olika information som när den jämkas kommer göra det här bra. Jag kan ingenting om medeltiden, men lär mig något nytt varje dag genom leaderprojektet. Det som är schysst med att inte kunna någonting, och att uttalat inte kunna någonting, det är att man på ett annat sätt har rätt att ställa frågan: Vad betyder det? Det är så ofta man ska sitta där och kunna så mycket, att man nästan känner sig dum för att man frågar, men så känner inte jag här.

För att lägga handling till orden beger vi oss ut på en kortare sightseeing förbi ruinen av dominikanernas konvent från 1243, (bilden), stadsmuren och  museet som har en permanent utställning om medeltiden. Kyrkan, även den uppförd under medeltiden,  är för tillfället stängd för renovering men kommer att öppna till påsk nästa år. Louice beklagar att appen inte kommer att hinna bli klar till öppningen.

– Vi vill inte lansera appen innan den är helt klar, säger hon. Inför säsongen, som drar igång i juni, har vi tänkt lansera den i samband med Smaktorget och då twistar vi det med en medeltida marknad också.

– Vi har många medeltida skatter i Åhus. Bland annat har vi den näst bäst bevarade stadsmuren i Sverige, efter Visby. Så är det så att när du går slingan så startar du appen och går med telefonen. Den visar en pil så att du går åt rätt håll och sen när du kommer till ett stopp då burrar den till bzzzt…och då ser du att du har ett ett rött stopp och det betyder att det finns någonting att se om historien. Är det är gult stopp är det kanske någon butik som erbjuder någon medeltida dryck eller sak eller sådär.

– Det får inte vara för långt mellan stoppen och vi vill gärna koppla samman historien med nutiden. Utanför Absolut Home så kommer man till exempel att få en bild av hur man brände sprit på medeltiden.

Är Platsorganisation Åhus?

Platsorganisation Åhus jobbar med samverkan, utveckling och marknadsföring av Åhus. Det är ett nätverk bestående av ca 140 lokala företag och föreningar.

Kuriosa

Platsorganisation Åhus tillkom som ett resultat av ett leaderprojekt under programperioden 2007-2013

Informationsmöte öppet för alla

10 november 10-12, Åhus Seaside.

Kom och bidra med dina idéer på temat! Anmälan till info@ahussweden.se eller 0709-49 00 83

https://ahussweden.se/evenemang/infomote/

Dela: