Nyheter

Diplom för Lokalkorrarna

Publicerades den 11 april 2019

Sara Persson och Yvonne Kievad, våra två lokalkorrar från Kristianstadsbladet, var på plats i Bryssel för Rural Inspiration Awards. Leaderprojektet Reportrar i landsbygdens tjänst slutnominerades som ett av fem i kategorin LEADER. Priset gick till belgiska projektet Tiges Chavees.

– Lite tråkigt att inte vinna, säger Sara, men konkurrensen var hård. Att vara ett av fem utvalda projekt i hela EU är stort för lilla Kristianstad.

Rural Inspiration Awards arrangerades i år för första gången av det europeiska landsbygdsnätverket ENRD, för att uppmärksamma lyckade landsbygdssatsningar. Utdelningen sker i anslutning till konferensen NetworX med över 450 personer från olika EU-länder på plats. Yvonne Kievad och Sara Persson från Tosteberga är bland dem. Tidigare på konferensen presenterades projektet Lokalkorrarna i tre omgångar under programpunkten Action Lab.

Leaderprojektet Lokalkorrarna har gett medborgare i Kristianstad kommun en möjlighet att engagera sig i nyhetsförmedling och forma bilden av sin egen landsbygd. Genom att bygga upp ett nätverk med lokalkorrespondenter har Kristianstadsbladet gjort sin nyhetsrapportering superlokal.

Rural Inspiration Awards

Rural Inspiration Awards arrangeras för första gången 2019 och uppmärksammar satsningar på den europeiska landsbygden – samtliga finansierade från landsbygdsfonden (EJFLU). Bakom står det är det europeiska landsbygdsnätverket ENRD, European Network for Rural Development. Totalt 25 projekt är slutnominerades i de fem kategorierna:

  • improving the competitiveness of rural areas
  • environment and climate action
  • rural revitalisation
  • social inclusion
  • LEADER/CLLD

Bland de slutnominerade i kategorin Social inclusion fanns det svenska leaderprojektet Ny på Landet från Östergötland och i kategorin Improving the competitiveness of rural areas det västerbottniska Brännland Cider.

Länkar

Dela: