Inspiration

Den lokala berättelsen väcker nyfikenhet

Publicerades den 18 april 2019

Nu har det gått en vecka sedan de stod där i Bryssel, Sara Persson och Yvonne Kievad, och presenterade leaderprojektet de varit delaktiga i.

Sara och Yvonne är så kallade lokalkorrar för Kristianstadsbladet och ingår i ett nätverk av lokala reportrar som tidningen skapat i leaderprojektet Reportrar i landsbygdens tjänst. Lokalkorrarna är baserade i flera av Kristianstad kommuns mindre orter och utgör en kompletterande bevakning av kommunens landsbygdsområden. Korrarna både skriver artiklar och tipsar redaktionen. I nätverket ingår också fotografer.

Under passet Action Labs, på EU-konferensen NetworX i Bryssel, hann Sara och Yvonne berätta om projektet tre gånger för tre grupper. Varje gång fullsatt av nyfikna åhörare från flera länder.

Precis som namnet NetworX antyder, låg konferensens fokus på nätverk inom EU och de kontakter som skapas genom olika satsningar. Tillsammans med det spanska leaderprojektet Pueblos Vivos var Reportrar i landsbygdens tjänst utvalda att presentera nätverksbyggande i praktiken. Därför fick Sara och Yvonne initialt beskriva hur Kristianstadsbladet arbetat i sitt projekt med att bygga upp nätverket genom öppna möten på plats i byarna och dialog med byalag och föreningar.

Åhörarna lyssnade intresserat och ställde sedan egna nyfikna frågor. De förtryckta frågorna som delats ut vid salens entré ratades. Istället undrade åhörarna om finansiering, organisation och hur satsningen kan leva kvar efter projektslut. En person från Holland reflekterade över att deras lokala nyheter skrevs i separata gratistidningar och funderade på om vi i Sverige verkligen hade lokala, inrikes- och utrikesnyheter i samma tidning.

– Ja, bekräftade Yvonne, så är det i vår tidning, men vi har också gratistidningar. Projektet handlade om att få de lokala nyheterna nära och med bra värde.

Flera personer ville också veta vad de största framgångsfaktorerna varit.

– Projektledaren! svarade Sara omedelbart. Det måste vara rätt person. Lukas Ernryd, som var projektledare för oss, han trodde uppriktigt på oss och våra idéer om artiklar. Han lyssnade och hjälpte oss att bli bättre. Sedan är det jätteviktigt att chefredaktören och nyhetsredaktionen är med, förstår och tycker att det är en bra idé. Den lokala förankringen har också spelat roll, att tidningen kom till oss till att börja med, men även att det finns en lokal närvaro på de platser som annars lätt glöms bort i media.

Med sig hem har Sara och Yvonne många tankar och idéer om landsbygdsutveckling samt inspiration till nya satsningar på hemorten Tosteberga. Något som särskilt fastnat, utöver det goda mottagandet under Action Lab-sessionen, var inledningstalet av Margaritis Schinas, Chief Spokesperson för Europeiska Kommissionen.

– Han pratade om vikten att ta tillbaka det som är äkta och sant, stoppa spridningen av ”fake news” och istället stå upp för det som EU är: utveckling och integration, berättar Sara.

– Han slog ett slag för storytelling, och det är precis det vi gör som lokalkorrar, avslutar Yvonne.

Dela: