Aktiviteter

Grönare vägar mot framtiden i Skånes Ess!

Publicerades den 5 juni 2020

Skånes Ess bjuder under sommaren och hösten 2020 in till en spännande digital föreläsningsserie som tar sitt avstamp i de teman som finns i vår miljöplan. Serien består av fem delar där tio kunniga gäster delar med sig av sina bästa tips för en grön utveckling. Allt du behöver för att delta är en dator eller smartphone.

Anmälan och kontakt

Erik Rosenblad, projektledare, 0730-51 99 50, erik@skanesess.se. Efter anmälan får du anslutningslänk och instruktioner via e-post. (Anmäl till ett eller flera av webbinarium).

►►►Del 1: Mer friluftsliv & Naturturism

Tisdag den 23 juni, kl. 12.00-13.00

Föreläsare:

Per-Arne Olsson,
VD på Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Trensum, uppvuxen i Göinge och med stor kunskap och erfarenhet kring naturturism.

Petter Gustafsson
Kursansvarig och lärare på kursen Ekoturism-Entreprenörskap vid Österlens FHSK, som riktar sig till den som vill starta eller utveckla ett befintligt företag med inriktning på hållbara upplevelser. 

►►►Del 2: Friskare vatten och marker

Torsdag den 25 juni, kl. 12.00-13.00

Föreläsare:

Christoffer Bonthron
Leder vattenprojekten på Karlfälts Gård utanför Ystad. Tog tillsammans med VD Erik Bengtsson 2018 emot utmärkelsen Årets Svenska Östersjöbonde för Karlsfälts innovativa och klimatsmarta bevattningssystem med recirkulering & våtmarker. Även projektledare för projektet Tullstorpsån 2.0.

Jens Ratcovich
Vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Skåne, mkt kunnig i bl.a. stödsystem för miljöförbättrande åtgärder och multifunktionella våtmarker. 

►►►Del 3: Kanalisera miljökrafterna

Onsdag den 16 september, kl. 12.00-13.00

Föreläsare:

Alexandra Lindström
Projektledare för det återkommande Miljötinget som arrangeras av Region Gävleborg och Region Dalarna. Utsedd till Miljöhjälte i Gävle kommun 2014. Miljötinget riktar sig till ungdomar med spirande miljöintresse och innehåller både kunskap och utbildning såväl som nöje och nätverkande.

BrittMarie Eriksson
Projektledare för projektet En vik i Sjöriket Skåne som engagerat många invånare i och runtom Arkelstorp, både vad gäller föreläsningar och studiebesök, men även i fråga om aktivt deltagande i provtagningar och dylikt. Lokalbefolkningens medverkan har varit en nyckel till projektets framgång. 

►►►Del 4: Ökad hållbar lokal produktion

Tisdag den 22 september, kl. 12.00-13.00

Föreläsare:

Ingrid Persson
Driver med sin make Nedanbäcks Gårdsbutik, föder upp limousindjur, får och gris med ekologiska metoder. Initiativtagare till REKO-ring i Östra Göinge.

Jarl Sjunnesson
Driver familjeföretaget Baggagården i Västraby, med ekologisk produktion av kött, sparris, hallon och spannmål.Vald till årets Göing 2019.

►►►Del 5: Grönare byar & gårdar

Onsdag den 30 september, kl. 12.00-13.00

Föreläsare:

Lennart Svenzén
Driver Nöbble Gård utanför Kalmar, pionjär inom miljöteknik i lantbruket, med robotar för foder, mjölkning och gödsel. Producerar sin egen energi med sol och vind, all gödsel går till biogasproduktion. Andelsägda solceller på gårdstaket. Gården utsedd till Sveriges modernaste av Hushållningssällskapet.

Martin Andersson
Driver med kollegan Johan Turesson Södergård i Löderup utanför Ystad med spannmåls- och grönsaksodling samt djurproduktion. Uppmärksammat arbete för att stötta biologisk mångfald och pollinerande insekter med multifunktionella skyddszoner och för upprätthålla mullhalt i jorden med bland annat minimerad jordbearbetning och skyddsgrödor. Vinnare av HKScans miljöpris 2018.

Ladda ner inbjudan i pdf


Skånes Ess sätter extra fokus på miljö- och klimatarbete. På olika sätt vill vi inspirera till nya aktiviteter och samarbeten inom miljöområdet samt stötta och lyfta fram redan pågående lokala initiativ i Bromölla, Kristianstad, Osby och Östra Göinge kommuner. Föreläsningsserien är en del av miljöplansprojektet som finansieras av landsbygdsfonden.

 

Dela: