Inspiration

Miljöklokhet gör Breanäs till ett naturligt resmål

Publicerades den 3 december 2020

– Vi gillar tanken på att ta till vara på allt som går, och att göra ett sånt litet avtryck på miljön som det är möjligt, säger Lasse Pedersen på Breanäs Hotell.

Breanäs Hotell ligger naturskönt och rogivande vid en av sjön Immelns vackra vikar runt en halvmil västerut från Sibbhult. Att färdas längs med vägarna i området, med täta skogar och glimtar av vatten, har redan det en påtagligt avslappnande inverkan. Ina Pedersen, som med sin man Lasse driver hotellet sedan 2019, vill att Breanäs just ska vara ett resmål för den som vill varva ner.

– Hit kommer man för att koppla bort, inte för att koppla på, menar hon.

Paret Pedersen kommer närmast från Halland och både Ina och Lasse arbetade tidigare på Wapnö Gård utanför Halmstad med ansvar inom drift och för besökare, konferenser och mässor. Wapnö har förutom hotell och restaurang även eget mejeri, bryggeri, charkuteri samt produktion av spannmål och grönsaker. Man har satsat stort på att skapa ett ekologiskt kretslopp i hela verksamheten, och när Ina och Lasse var redo att prova vingarna med en egen verksamhet, var miljöinriktningen en självklarhet även för dem.

– Vi gillar tanken på att ta till vara på allt som går, och att göra ett sånt litet avtryck på miljön som det är möjligt, säger Lasse Pedersen.

När Ina och Lasse hittade Breanäs förstod de snart potentialen som fanns. Flera av de saker de själva sett framför sig att de ville få till på sin framtida drömanläggning fanns redan, exempelvis jordvärme, eget avloppssystem med biologisk rening och energiklassade fönster och dörrar. Att taket är förberett för solpaneler och att hotellets byggnader, förutom att ligga mycket vackert, har en optimal position för solinstrålningen gjorde inte saken sämre.

– Den tidigare ägaren som satsade på detta ville minska de fasta utgifterna, och vi såg framför oss att vi skulle kunna utveckla Breanäs vidare och även bli självförsörjande på el, berättar Ina Pedersen.

Flyttlasset gick från västkusten in till göingeskogarna, där varken Ina eller Lasse haft några anknytningar sedan tidigare, och med ens satte arbetet igång för att göra Breanäs redo att ta emot hotellgäster, och sprida ordet att verksamheten var igång igen. Anläggningen upprättades på 1940-talet och innan det blev en populär hotell- och konferensinrättning var det under en period också en internatskola för skogsvårdselever. Under de sista 6-7 åren hade dock Breanäs fungerat som flyktingförläggning, och även om samtliga rum var renoverade efter detta som fanns det inte en möbel i något av dem när Ina och Lasse tog över. Det har inneburit att paret har kunnat välja sin miljökloka och gemytliga stil, med en stor del second hand som ger varje rum en unik prägel.

– Våra gäster uppskattar vår inriktning och hållbarhetstanke här på Breanäs, säger Ina Pedersen. Vi har sängkläder och textilier i ekologisk bomull och väljer enbart naturliga rengöringsmedel. Som sköljmedel och bas för rengöringen använder vi vanlig ättika – det är Guds universalmedel, menar hon.

Breanäs är utformat och anpassat för att kunna ta emot större grupper och konferenser, och Inas och Lasses ambition har varit att sätta ihop bra erbjudanden med spännande teamaktiviteter, möjlighet till ”walking meetings” i den fantastiska naturen och liknande. När coronapandemin slog till under våren 2020 blev emellertid de allra flesta konferenserna avbokade och förutsättningarna ändrades drastiskt.

– Vi insåg snabbt att vi måste bli kreativa, vi är båda väldigt lösningsinriktade, påpekar Lasse Pedersen. När något oförutsett som Corona händer blir det uppenbart hur viktigt det är att hålla nere de fasta kostnaderna, fyller Ina Pedersen i.

Av naturliga skäl började paret titta på hur de kunde bredda utbudet till privatpersoner och mindre sällskap, med Afternoon Tea, ölprovning, ”glamping” i norrlandstillverkade tipis, och paket med teman som golf, vandring, fiske och kanot, varav flera genomförs i samarbete med andra turismaktörer i närområdet. En viktig del har också blivit att etablera sig som en institution för den närmare omgivningen, där restaurangen och maten – baserad på lokala råvaror – blir ett lunch- eller middagsalternativ även för göingeborna.

– Något som verkligen gör mig glad är när det kommer in någon från trakten för att äta middag, och som sen stannar för en spontan övernattning, säger Lasse Pedersen.

 

Bilden: Ina vid det egna avloppsreningssystemet, som sköter sig själv genom naturliga nedbrytningsprocesser utan kemikalier. ”Vattnet som kommer ut härifrån är renare än från vanliga reningsverk”, menar Ina.

#friskare vatten och marker


Detta är en artikel från Miljöplansprojektet, som arbetar för att:

– Stimulera till samverkan och öppna diskussioner mellan branscher, land- och vattenverksamheter
– Koppla samman pågående lokala initiativ och idéer med möjliga åtgärder
– Ta tillvara på och stötta upp spirande initiativ
– Hitta möjlig finansiering till goda lokala idéer
– Inspirera avseende resurseffektivisering och omställning
– Belysa pågående insatser
– Länka samman miljö- och klimatarbete lokalt, regionalt och nationellt

Dela: