Inspiration

Lucka 22: Barnens hembygdspark

Publicerades den 22 december 2021

Flera stora satsningar har gjorts på det senaste i Brobys hembygdspark. Vid entrén kan besökaren se den första av flera QR-koder och kan välja vilket språk man önskar välkomnas på (vi väljer självklart göingska!). Det är kul att kila fram mellan byggnaderna och lära sig mer om ursprung och byggnadsstilar. En byggnad är alldeles ny – en friluftsscen, ritad av Krister Wall, vid den största grönytan framför kaffestugan. Följer man stigen och den fina stenpollarbelysningen nerför backen når man en aktivitetsbana. Just vid vårt besök är det lite för kallt för barnen att leka där (och halt upptäckte en viss kommunikatör som inte kunde låta bli att testa!). Annars är det vad både Ted Hubertsson och Sven Jensén från hembygdsföreningen berättar: Nuförtiden är det alltid barn i parken.

Det var just det som var tanken för några år sedan, när de nya insatserna planerades. Genom att nå barnen skulle fler målgrupper lockas till parken. Mellan aktivitetsbanan och strandpromenaden längs Helge å har också en grill- och samlingsplats uppförts i sten, som det sig kanske bör i Stenriket. Ted betonar det fantastiska engagemang som de lokala företagen uppvisat. Att det är en stor anledning till att det blivit så bra.

Scenen är redan flitigt använd. I september arrangerades en konsert med Sme’ns baglomma som lockade en publik på runt 400 personer. Här har också varit operaföreställning och scenen nyttjas även av musikskolan och är perfekt för sommarens skolavslutningar.

I parken finns förstås också museet och Antikvariat Maud. Göinge hembygdsförening jobbar just nu med att få ordning på Grimmatorpet. Framåt sommaren blir det slåtter och den som är intresserad av storkar ska hålla ögonen öppna: föredrag blir det i februari av Paul Viberg.

 

Läs mer här: www.hembygd.se/goinge

Om leaderprojektet: www.skanesess.se/nyheter/2019/06/20/barnens-hembygdspark

Musik: www.purple-planet.com

Dela: