Aktiviteter

Invigning Sliperiet Gylsboda

Publicerades den 8 maj 2018

Vad? Invigning av Sliperiet Gylsboda 12 maj 11.00-15.00 med vernissage av Eva Martinsons Korallrev. Invigningstal av Osby kommunstyrelses ordförande Marika Bjerstedt Hansen 13.00.

Hitta hit: Gylsboda, koordinater: 56.367099, 14.349659

Invigning av Sliperiet Gylsboda

Efter flera år av kraftfulla ideella tag är den gamla industribyggnaden i Gylsboda redo att invigas till sitt nya användningsområde: ett kulturcenter som samlar flera kulturella perspektiv. Samtidigt uppmärksammas initiativet nationellt och internationellt i kampanjen MittEuropa.

Föreningen Sliperiet Gylsboda har arbetat hårt med mål att renovera och rusta upp en gammal industribyggnad att använda som kulturcenter. Föreningen har samtidigt vidareutvecklat ett brett samarbete för att lyfta kulturhistorien med diabasbrytning och samverka inom konstnärlig verksamhet.

– Oändligt med timmar har lagts på renoveringen och oändligt med timmar återstår, men med det stora engagemanget från många håll har vi nått dit som krävs för en ordentlig invigning. Sedan fortsätter vi att bygga vidare för att nå nästa del av visionen, säger Pia Lindberg, projektledare.

Lördagen den 12 maj kl. 11.00-15.00 invigs Sliperiet Gylsboda med vernissage av Eva Martinsons Korallrev. Det nya centret rymmer diabasverkstad, smedja, ateljé för konstnärer, keramikverkstad, visningshall och servering. I visionen framåt finns kursverksamheter inom olika former av konst och hantverk, servering, visning av historiken kring Diabasbrytningen i Gylsboda, visning av mineral och fossilutställning och mycket mera.

Gylsboda är ett samhälle som växte fram i slutet av 1800-talet i anslutning till diabasbrytning. Området utgör en genuin stenindustrimiljö med brytningsplats, järnväg och bostadsbebyggelse som åskådliggör stenindustrin karaktäristisk för nordöstra Skåne, och diabasbrytningen pågår än idag. Just den svarta stenen har lockat många konstnärer och hantverkare till trakten.

Harry Martinson bodde i samhället från 4 till 7 års ålder, en tid som finns målande beskriven och skildrad i hans bok ”Nässlorna blomma”. Invigningens vernissage blir därför speciell då det är Harrys dotter, konstnären Eva Martinson, som blir Sliperiets första utställare.

Invigningen ingår också som en del i den EU-övergripande kampanjen Mitt Europa.

Om Skånes Ess
Skånes Ess arbetar med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden med stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna och beviljar projektmedel till föreningar, företag och offentliga organisationer. Leader är en fransk förkortning som står för Liaison Entre Actions de Développement de l´Economie Rurale – samverkande åtgärder för att stärka landsbygdens ekonomiska utveckling. Läs mer här: www.skanesess.se

Om Mitt Europa

Mitt Europa (Europe in My Region) är en satsning där EU-finansierade projekt öppnar verksamheten för allmänheten i samband med Europadagen den 9 maj. Över 100 aktiviteter arrangeras i Sverige 2018, från Gällivare till Hammenhög. Bakom Mitt Europa står Svenska ESF-rådet, Tillväxtverket, Jordbruksverket, Interreg-programmen, Leader Sverige och Landsbygdsnätverket. Läs mer här. www.eufonder.se/mitteuropa

Dela: