Inspiration

Hur går det i ungdomsprojekten?

Publicerades den 24 juni 2019
Drivkraft och idéer finns det gott om hos ungdomarna i vårt område. Unga Ess skapar en stor aktivitet med många spännande ungdomsprojekt.
Unga Ess är för ungdomar mellan 13-25 år som vill göra något för andra unga. Genom Unga Ess finns projektstöd på upp till 25 000 kronor för ungdomar i Bromölla, Kristianstad, Osby och Östra Göinge kommuner. Denna våren har det varit full aktivitet. Ungdomarna har tagit plats och visat framfötterna. Totalt är 13 projekt beviljade och nio av dem är genomförda.

För att nämna några av projekten så har det i Knislinge anordnats ett LAN, Dayhack, som besöktes av 70 barn!!! Det har varit bokrelease och berättarafton av antologin Glimmande ögonblick i Broby. 29ers genomförde motorträffen Ivö Meet på Ivön, och i Glimåkra anordnades Brädspelens dag.

Tänk vad mycket drivkraft och idéer det finns!

Foto: Sammankomst 2019

Pågående ungdomsprojekt

Beach för alla

Få fler att spela beachvolleyboll i Bromölla! Projektgruppen ska göra i ordning en gammal plan och organisera träningar/prova-på.

BCP Wakegirls

Wakeboard, det är vad tjejerna i BCP Wakegirls brinner för. Har du testat? Annars har du tillfälle i sommar där projektet öppnar upp för tjejer att pröva på helt gratis, skapa gemenskap och visa glädjen i sporten.

Artists

En mötesplats för tjejer, där utrymme för kreativitet och skapande finns, är vad projektet Artists vill göra. Genom skapandeträffar, studiebesök och en avslutande resa med utställning ska alla som vill hitta sin kreativa ådra.

Projekt Hurudal

Hur är det att leva med synnedsättning? Det är en fråga som ungdomarna i Projekt Hurudal vill visa. Genom att anordna en dag där aktiviteter såsom goalball, fotboll, klättring och matlagning kan testas vill man visa vilka möjligheter som finns och puscha andra ungdomar med synnedsättning att våga.

Ungas Röst

Genom att arrangera två fotbollsturneringar och föreläsningar kring droger och alkohol vill ungdomarna i Somaliska fritids och kulturföreningen i Kristianstad motverka att ungdomar hamnar snett, samt skapa en gemenskap och mötesplats även med de som bor på andra orter i Skånes Ess område.

Sammankomst 2019

Hur är det att leva i en kommunitet? Projektet sammankomst vill visa detta genom att bjuda in till föreläsningar i Broby, första helgen i april. Lägg datumet på minnet så ses vi där!

Avslutade ungdomsprojekt

Ivö Meet 2019

En bilträff på Ivön, den 27 april, helt gratis! Det är vad arrangören twentyniners crew har fått projektstöd för. Projektet är öppet för alla, och både bilar och epa-traktorer kommer att ställas ut.

DayHack – gamingdag för barn

Olivia, Assar och Lizette vill visa hur viktigt e-sport är, och genom sitt projekt DayHack skapar dom ett LAN och en mötesplats där de som är mellan 8-14 och intresserade av e-sport kan mötas. Både du som aldrig spelat och vill testa och du som spelar ofta är välkommen. 9 mars i Knislinge är dagen du ska skriva in!

Spel utan el – ett socialt projekt mot utanförskap

Glimåkras brädspelsvänner vill, med hjälp av brädspelens fantastiska värld, skapa en gemenskap där alla är välkomna. Projektet innebär inköp av brädspel och prototyper så att man kan göra egna brädspel som används under spelkvällar där alla är välkomna. Brädspelsvännerna ska också arrangera brädspelens dag.

Antologin Glimmande ögonblick

Kreativt skrivande, fantastiska texter och möjlighet till att bli inspirerad av att själv börja skriva – det är vad projektet Antoligin Glimmande ögonblick vill. Genom att trycka sina egna texter och anordna bokrelease samt berättarafton och skrivarworkshops finns tillfällen att både skriva, läsa och inspireras.

Welcome to my life – Magiföreställning

En magishow som genomfördes hösten 2018, där planering och genomförande ingick i projektet. Extra kul att föreställningen var så lyckad att den kommer igen våren 2019.

Demokrati i Almedalen kräver unga på plats

När ett gäng unga tröttnade på att politiker pratade om dom istället för med dom blev projektet verklighet. Genom att visa sig på plats i Almedalen samt ha workshops innan om inflytande lyckades man få vara delaktiga i samhällsfrågor på vuxnas arena. Ett resultat som vi hoppas består även om projektet är klart!

Buggkurs Glimåkra

Monia och Viktoria vill sprida glädjen med dans, och vad är då bättre än att arrangera en buggkurs? Vid 10 tillfällen under hösten 2018  kunde ungdomar lära sig att dansa bugg tillsammans i Glimåkra folkets park.

 Vill du veta mer?

Är man intresserad av att bolla sin idé, veta mer eller ha Ellen på besök, då är det bara att höra av sig till henne på 0703-65 99 50 eller mejla till ellen@skanesess.se.Se även www.ungaess.se

Unga Ess är en projektverksamhet som drivs av Skånes Ess och omfattar två paraplyprojekt: Unga Ess Landsbygd (med stöd från europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling) samt Unga Ess Stad-land & entreprenörskap (med stöd från europeiska regionala utvecklingsfonden)

Dela: