Inspiration

Lucka 13: Scanisaurus

Publicerades den 13 december 2021

Lucia med sina ljus i håret bjuder på en typ eldshow.  En helt annan sort bjöd Bromölla på för en månad sedan då Scanisaurus firade 50 år med folkfest. Scanisaurus är Europas största stengodsfontän och anknyter till flera ben i Bromöllas historia: bruket, fossilerna och kulturen. Beställare var Iföverken (toalettstolar, armaturer, isolatorer mm ni vet) och avbildade är två svanödlor av den sort som simmade runt i Bromölla för ca 80 miljoner år sedan. Kontroversiellt för 50 år sedan att byn skulle få två ”skräcködlor” på torget men mycket uppskattade sedan uppförandet.

Ifö Center har arbetat i flera år med att ta fram kunskap om Scanisaurus och förbereda inför restaureringar – vilket inte är en helt enkel uppgift då konstverket består av tusentals unika keramikplattor.

Under firandet fanns bland mycket annat en utställning om fontänen, Havsdrakarnas hus bjöd på fossiljakt och särskilda bakelser hade komponerats av lokala konditoriet Burmans. På lionsscenen hölls tal och spelades musik. Och eldshowen? Som avslutning mellan de fina oljefaten.

Läs mer: www.ifocenter.com eller www.bromolla.se/scanisaurus

Läs om leaderprojektet: www.skanesess.se/nyheter/2016/12/21/scanisaurus-2-021

Läs om leaderprojektet: www.skanesess.se/nyheter/2016/11/17/scenkraft

Musik: www.purple-planet.com

Dela: